Vorige edities‎ > ‎

Tiliander wint supereditie van Kènderkwèèk

Kènderkwèèk beleefde dit jaar een jubileum: de tiende editie. Daarom had de organisatie bedacht om alle scholen die één of meerdere vorige edities gewonnen hadden te vragen om weer mee te doen. Daardoor werd Kènderkwèèk 2016 een festival van winnaars. Maar de grote vraag was: wie wordt de superwinnaar van Kènderkwèèk?Verslag: Tim van der Avoird / Foto's Theo van den Boom

Winnende lied
In totaal deden zes scholen mee aan Kènderkwèèk: Stelaertshoeve, OBS De Blaak, Bibit, Tiliander (alle uit Tilburg), 't Schrijverke (Goirle) en BS De Coppele (Oisterwijk). Eén van de winnende scholen uit het verleden bleek dit jaar niet bereid om mee te doen. Op de vrijgevallen plaats in het programma zong Janneke van Heeswijk een medley van liedjes van Kènderkwèèk die dit jaar niet door de scholen gezongen werden, maar die wel tot het repertoire van Kènderkwèèk behoren. Denk daarbij aan liedjes als Diegietaol, Mèn èège buurt en Nòr et Waandelbos. Janneke is degene die de voorzing-CD van Kènderkwèèk ingezongen heeft. Alle scholen kenden zodoende wel haar stem, maar wisten niet hoe zij eruit zag.  


De zes scholen die meededen zongen elk twee liedjes, waarvan één liedje in ieder geval het lied was dat ze ook gezongen hadden in het jaar dat ze het festival wonnen. Stelaertshoeve opende het festival met Slaoj meej aaj meej jèùn meej èèrepel en De Coppele sloot af met het lied over De Piushaove.

Moeilijke beslissing
Voor de jury was het een moeilijke opgave om te bepalen wie zich de superwinnaar van Kènderkwèèk mocht noemen: allemaal winnaars aan de start. Presentatoren Oma & Aal gaven dat bij de opening van het festival al aan, dat dat het mooie van deze jubilieumeditie van Kènderkwèèk was: iedereen was sowieso al een winnaar.


Maar de jury stond dus voor de taak om toch één van de scholen als de ultieme winnaar aan te wijzen. En daarbij ook nog eens rekening te houden met het feit dat sommige scholen koorklassen lieten deelnemen, die per definitie al meer met zang doen. Maar bij Kènderkwèèk wordt dat gegeven meegewogen. 

Burgemeester Janssen
Juryvoorzitter Wim Glorius prees de koorklank van de winnaar, de prachtige aankleding en ook nog eens een goede uitspraak van het Tilburgs. Maar wie was nou de winnaar? Daarvoor was burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk naar Euroscoop afgereisd. Hij mocht de envelop openmaken met de naam van de winnende school erin. Zou daar de naam uit te voorschijn komen van de school uit zijn gemeente: De Coppele? Nee, het was basisschool Tiliander uit het centrum van Tilburg dat er met hoofdprijs vandoor ging: de wisselbokaal kwam definitief in het bezit van deze school.


Na afloop was er nog een verrassing voor de leerlingen vanwege het jubileum: voor iedereen waren er warme snacks, dankzij een gulle gift van Mora en de bereidheid van de SnackFactory om de snack te bakken.