Vorige edities‎ > ‎

De Coppele glansrijk winnaar van Kènderkwèèk 2015

Leeftijd zegt niet alles. Het was dit jaar de jongste groep leerlingen die er met de wisselbokaal van Kènderkwèèk vandoor ging. Groep 6 van basisschool De Coppele uit Oisterwijk werd de glansrijke winnaar van de negende editie van het dialectliedjesfestival dat de Stichting Tilburgse Taol en Factorium Podiumkunsten jaarlijks organiseren.

Verslag: Tim van der Avoird | Foto's: Harrie de Jong


Mooie presentatie
Naast de Coppele deden dit jaar de volgende scholen mee: de winnaar van 2014 (OBS De Blaak), Tiliander, Berkeloo, Koolhoven, De Bloemaert en De Vijf Hoeven. Het viel de jury op dat er veel aandacht aan de presentatie van de liedjes was besteed door de scholen. De presentatie is één van de aspecten waarop de jury let, naast de kwaliteit van de zang en de uitspraak van het dialect. 

Presentator zoek
Bij het begin van het festival was er nog enige consternatie: presentator Aal was zoek! Oma had haar nog zo gezegd om op tijd te zijn, maar ze was er niet. Wèl stond er een tent op het podium. Aal bleek de nacht doorgebracht te hebben in de Euroscoop! Om toch maar op tijd te kunnen zijn... Maar goed, dan moet je je niet verslapen, Aal! De tent bleek ook heel nuttig voor de opening van het festival: een van de leerlingen van OBS De Blaak kroop in de tent en op het moment van de opening kwam ze als een duveltje uit een doosje tevoorschijn. Kènderkwèèk editie 2015 was begonnen!


Schildersezel, catwalk, een levend Pirke
De scholen bleken zoals gezegd heel creatief in het uitbeelden van de liedjes die ze zongen. Bijna bij elk lied waren er wel attributen op het podium te zien of hadden de leerlingen door middel van de keuze van hun kleding zich ingeleefd in het lied dat ze zongen. Vincent van Gogh himself dook op in het lied Vincent, in Brabant, zingende leerlingen schitterden als zichzelf op de catwalk in De stèrre van de stad en een levensechte jonge Pirke Donders verscheen onder het zingen van het naar hem vernoemde lied. Maar ook over de zangkwaliteiten en de uitspraak van het dialect was de jury (Roger Monsieur, Angela van Abeelen en Barbara Dusee) te spreken. Men deelde menige 8 en 9 uit voor de prestaties van de scholen! 


Wethouder maakt winnaar bekend
Ja, alle scholen waren feitelijk winnaars. Een vertegenwoordiger van elke school kreeg dan ook op het einde van het festival een minibokaal. Maar zoals ook bij het grote Songfestival kon er uiteindelijk maar één grote winnaar zijn. De juryvoorzitter roemde de school om de oorspronkelijke manier van zingen, het goed uitgesproken dialect en de zuivere zang. Uit de opgetelde punten bleek dat deze school er echt bovenuit stak. Maar Roger Monsieur hield het spannend. Hij zei niet om welke school het ging. Wethouder Marcelle Hendrickx (onderwijs en cultuur) kon het verlossende woord spreken. Zij had de envelop met daarin de naam van de winnaar. 'En de winnaar van Kènderkwèèk 2015 is... De Coppele!". Ter afsluiting zong de school het dynamische lied Kèrmesbouwers. De negende editie van Kènderkwèèk werd feestelijk afgesloten.
Comments