Vorige edities‎ > ‎

Berkeloo wint twaalfde editie van Kènderkwèèk

De jury vond de kwaliteit van deze editie erg hoog. En voor het eerst werd het afsluitend festival gehouden in de theaterzaal bij Factorium Podiumkunsten. Een prima locatie qua voorzieningen en sfeer, vonden presentatoren Oma & Aal. Basisschool Berkeloo uit Berkel-Enschot ging na een enerverende ochtend op 11 april 2018 aan de haal met de felbegeerde wisselbeker.
Verslag: Tim van der Avoird / Foto's Elke MartinIn totaal deden vijf scholen mee aan Kènderkwèèk in 2018: De Boemerang, Koolhoven (Tilburg), 't Schrijverke (Goirle), Berkeloo (Oisterwijk) en BS De Coppele (Oisterwijk). Koolhoven was de titelverdediger, want deze school was als winnaar aangewezen in 2017. Elke school zong twee liedjes en de meeste scholen hadden ook passende danspasje en kleding bij de liedjes verzonnen.


Presentoren Oma & Aal verkeerden weer in bloedvorm. En waren de halve wereld afgereisd om een passende openingsact te vinden, waarbij een 'Olympisch' vuur de zaal werd binnengebracht.


De jury vond het lastig dit jaar om een winaaar aan te wijzen, omdat het niveau van de gezongen liedjes heel hoog was. Ook was de uitspraak van het Tilburgs bij de meeste scholen dik in orde.De scholen hadden hun best gedaan om de liedjes op aansprekende wijze uit te beelden. Papieren bootjes voeren op het podium rond toen er gezongen werd over de Piushaove, er werd touwtje gesprongen en (lucht)gitaar gespeeld, gedanst en gewiegd. En de historische figuren Willem II en meneer Kessels (van de muziekinstrumenten) werden tot leven gewekt.


De leerlingen voelden goed aan wanneer er meer uitbundig gezongen en gedanst mocht worden (bijvoorbeeld tijdens een lied over Koningsdag) en wanneer het meer ingetogen moest (toen het over Peerke Donders ging).

Nieuw tijdens Kènderkwèèk was het kubussenspel. Dat vond plaats op het moment dat de jury zich over de einduitslag boog. Elk school moest met enorme kubussen een aantal Tilburgse woorden leggen. Addertje onder het gras: ze kregen de opdracht in het Nederlands en moesten het bijpassende woord in het Tilburgs met de kubussen leggen. Gelukkig kwamen de Tilburgse woorden wel voor in de twee liedjes die ze als school gezongen hadden...


Na het kubussenspel kwam de jury terug de zaal in en liep de spanning op. Elke school had al een kleine beker in ontvangst mogen nemen en wachtte met ingehouden adem af wie de winnaar zou worden. En dat werd uiteindelijk Berkeloo. Die school zong ter afsluiting nogmaals hun uitbundig uitgevoerde lied over Koningsdag.

Kènderkwèèk werd in 2018 mede mogelijk gemaakt door DekoVerdivas en de gemeente Tilburg.