Vorige edities‎ > ‎

Jan Ligthartschool Rendierhof wint Kènderkwèèk 2010

Van de acht scholen die Tilburgse liedjes zongen op het festival Kènderkwèèk, dat op 15 april 2010 in de Euroscoop-bioscoop gehouden werd, was de Jan Ligthartschool Rendierhof (Professor Verbernelaan) de beste. De winnende school had een nipte voorsprong op de 'collega's' van Jan Ligthartschool Huibeven (Glimmenstraat). Een derde plaats was er voor De Triangel (Wassenaerlaan). Als afsluiting van het festival zongen de leerlingen van 'JLR', zoals ze hun school zelf aanduiden, nogmaals het winnende lied over een lelijk lampje en een doorgedraaid horloge, 'Et lillek lèmpke èn de lamme lozzie'.

'Simon en Nick'

De finale van de liedjeswedstrijd vond plaats in de goed gevulde grootste zaal van de Euroscoop-bioscoop in Tilburg-Zuid. Het festival begon met een ruim kwartier vertraging doordat drie scholen vastzaten in het verkeer  ten gevolge van een ongeluk in Tilburg-West. Maar daar had de stemming niet onder te lijden, mede door het aanstekelijke enthousiasme van de presentatoren Oma en Aal. Deze schoonmakers van de bioscoop in soepjurken en met overdadige haargroei, waren naar eigen zeggen op het laatste moment ingesprongen, nadat ze het duo Simon en Nick weggestuurd hadden. Deze kwajongens hadden geprobeerd gratis bij het festival binnen te komen.

Tilburgse onderwerpen
De acht deelnemende scholen, uit alle windstreken van de gemeente Tilburg, brachten voor het enthousiaste publiek elk twee liedjes ten gehore. Het zijn liedjes die speciaal voor kinderen uit de hoogste groepen van de basisscholen geschreven zijn. De liedjes zijn allemaal in het Tilburgs dialect en gaan veelal over echte Tilburgse onderwerpen als Peerke Donders, de kermis, het Wandelbos, de kinderoptocht tijdens carnaval en Festival Mundial.
Opvallende uitvoeringen dit jaar waren het vele draaien en zwieren als ondersteuning van het lied 'Draaje mar' (over het draaiend huis op de Hassltrotonde) door De Sporckt, waarvan de presentatoren duizelig werden, en de vele handgemaakte straatnaamborden tijdens de uitvoering van 'Mèn èège buurt' door De Cocon.

Jury beoordeelt zangkwaliteit en uitspraak van het dialect

De tweekoppige jury hoorde met veel enthousiasme maar ook kritisch de zestien uitvoeringen aan. Daarbij werd met name gelet op de zangkwaliteiten van de leerlingen en de uitspraak van het dialect. Ook naar de presentatie werd gekeken. De winnaar Jan Ligthartschool Rendierhof viel op door de zangkwaliteiten. De nummer twee, Jan Ligthartschool Huibeven, werd door de jury geroemd om de uitspraak van het Tilburgs. En de nummer drie, De Triangel, kreeg complimenten vanwege de enthousiaste presentatie.

Kènderkwèèk
Kènderkwèèk is de nieuwe naam voor een landelijk uniek festival. Het is een dialectliedjeswedstrijd voor Tilburgse basisscholen. In bredere zin wordt op een muzikale manier aandacht besteed aan het Tilburgs erfgoed, een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden. Elk jaar doen acht scholen mee aan Kènderkèèk. Dit jaar waren dat: De Regenboog, De Triangel, Berkeloo, Sporckt, Jan Ligthart Huibeven, St. Hubertus, Cocon en Jan Ligthart Rendierhof, de winnaar van 2009 die in staat gesteld werd zijn titel te verdedigen.
Het festival wordt in volwaardige samenwerking georganiseerd door een aantal vooraanstaande Tilburgse organisaties: Stichting Tilburgse Taol, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg. De vierde editie van het festival is financieel mogelijk gemaakt door Kunstbalie, provincie Noord-Brabant, Euroscoop, Drukkerij Gianotten en Stadsmuseum Tilburg.

Alle foto's
Subpagina''s (1): Foto's Kènderkwèèk 2010
Comments