Vorige edities‎ > ‎

Jan Ligthart Rendierhof wint derde editie van het dialectliedjesfestial

Ook de derde uitvoering van het dialectliedjesfestival voor basisscholen op 9 april 2009 was een succes. In de uitverkochte grootste zaal van de Euroscoop-bioscoop was het een lastige keuze voor de jury om een winnaar aan te wijzen. "Niet De Borne, niet de Blaak, maar de Jan Ligthart Rendierhof is de winnaar", sprak jurylid Wim Glorius het verlossende woord. 


Wim Glorius sprak een persoonlijke speciale vermelding uit voor de enthousiaste Hubertusschool. De jury sprak lovende woorden uit voor de choreografie van De Borne en voor de presentatie door OBS De Blaak, de enige school ook waarvan de leerlingen zelf de muziekinstrumenten hanteerden voor hun vertolking van 'Et hille jaor Mundial'. Maar baas boven baas was Jan Ligthart Rendierhof, de school die door de jury geroemd werd voor haar zangkwaliteiten en de uitspraak van het dialect.

Ook dit jaar hadden de meeste scholen weer heel moeite gestoken in de aankleding en uitvoering van de liedjes. Tijdens de uitvoering van het nieuw geschreven lied 'Den schonsten dag van karneval' door de Christoffelschool verscheen er zelfs een hele carnavalsoptocht op het podium. En natuurlijk waren de plakken kaas niet van de lucht toen de leerlingen van De Stelaertshoeve 'Pèèrt er mar kèès teegenaon' zongen.

Leuk voor deze editie van het festival, maar vooral ook leuk voor de leerlingen, was dat het NOS Jeugdjournaal opnames maakte voor een item dat dezelfde avond nog uitgezonden werd in het Jeugdjournaal. Daarmee was er niet alleen aandacht voor het dialect bij kinderen in Tilburg, maar in heel Nederland.


Presentator van het festival was dit jaar de enthousiaste Sjacco Hogenboom, die als niet-Tilburger moeite genoeg had om de titels van de liedjes goed uit te spreken. Gelukkig waren de leerlingen steeds bereid om hem bij de uitspraak te helpen.

De grote zaal van Euroscoop bleek een zeer geschike locatie voor het liedjesfestival. Vooral voor de scholen die een uitgebreide choreografie toevoegd hadden aan de uitvoering van hun liedjes was het ruime podium een uitkomst.


Het zingen van Tilburgse dialectliedjes is een initiatief van de Stichting Tilburgse Taol. De stichting organiseert het unieke festival in eendrachtige samenwerking met Factorium en Stadsmuseum Tilburg. 
Comments