Vorige edities‎ > ‎

Festival Tilburgse dialectliedjes opnieuw groot succes

Het op donderdag 17 april 2008 voor de tweede keer gehouden ‘Festival Tilburgse Dialectliedjes’ voor basisscholen is een groot succes geworden. ‘Héél moeilijk”, verzuchtte Annie Ketelaars toen haar door presentator Frank van Pamelen werd gevraagd hoe de jurering was verlopen. Ze maakte daarmee duidelijk dat de zeven deelnemende groepen acht van de basisscholen allemaal prachtige acts hadden neergezet.Maar na rijp beraad wees de jury dan toch basisschool De Blaak aan als winnaar. De kinderen van deze school vertolkten de lioedjes ‘Aawe traawe lèndenbôom’ en ‘wèèreldstad’. Bijzonder aan dit optreden was dat de kinderen zelf de muziek maakten. Zo zat er een drummer op het podium, stond een gitarist fraaie loopjes te maken en droegen twee violistes en een pianiste hun muzikale kwaliteiten bij. 

Dat de jury het moeilijk had, bleek uit het feit dat ze geen derde plaats aan konden wijzen. Daarom waren er twee tweede plaatsen, gewonnen door de basisscholen De Elzen en de Armhoefse Akkers. Door de leerkrachten was bijzonder veel aandacht besteed aan de uitvoering van de liedjes. Verschillende liedjes werden voorafgegaan door zelfbedachte voordrachtjes waarmee de liedjes als het ware werden geïntroduceerd. De meeste groepen waren op een originele manier verkleed of maakten gebruik van geinige attributen.


Het zingen van Tilburgse dialectliedjes is een initiatief van de Stichting Tilburgse Taol. De stichting organiseert het unieke festival in eendrachtige samenwerking met Factorium. De tweede editie werd gehouden in de aula van de Universiteit van Tilburg.
Comments