Vorige edities‎ > ‎

Festival Tilburgse dialectliedjes groot succes

Het door de Stichting Tilburgse Taol en Factorium Tilburg georganiseerde festival voor dialectliedjes is een groot succes geworden. Op woensdagmiddag 25 april 2007, toen het een stralende zomerdag was, bleken honderden kinderen bereid liedjes voor een jury te zingen. Het eerste liedjesfestival voor basisscholen werd gewonnen door basisschool Stelaertshoeve.


Nog tijdens het festival in de aula van de Universiteit van Tilburg (UvT) werd door menigeen opgemerkt dat het goed zou zijn als het jaarlijks zou worden gehouden. Zelfs is geopperd om er mee de provincie in te trekken – om het dus ook op andere plaatsen in Brabant te organiseren.



Het door de Stichting Tilburgse Taol en Factorium Tilburg georganiseerde project leent zich daar uitstekend voor. De opzet kan overal worden uitgevoerd. Het komt er op neer dat de laatste weken erfgoeddeskundigen van de Stichting Tilburgse Taol naar de deelnemende basisscholen zijn geweest. Tijdens deze lessen is het gegaan over het verband tussen dialect (volkstaal) en (volks)cultuur en identiteit.

Aan het project konden acht basisscholen deelnemen. Op elke basisschool werden twee dialectliedjes ingestudeerd: een ‘traditional’ en een voor deze gelegenheid nieuw geschreven en gecomponeerd lied. De kinderen van de winnende basisschool Stalertshoeve zongen bijvoorbeeld ‘Zèede gij ne pronte meens’ (traditioneel) en ‘Unne kwak kwèèk’ (Nieuw).

De kinderen was gevraagd het lied tijdens het afsluitend festival niet alleen te zingen, maar het ook uit te beelden. Ze hebben beide met verve gedaan. Dat resulteerde in een zeer geanimeerde middag. Aanwezigen raakten ontroerd door de inzet van de kinderen en door het feit dat de dialectliedjes (mede) werden gezongen door kinderen van immigranten uit alle delen van de wereld. In dit verband wat het door Jan Ligthartschool Huibeven gezongen ‘Saomen’ (nieuw) een schot in de roos.


Ronny Vreeman, echtgenote van de burgemeester van Tilburg, reikte de prijzen uit, waaronder een wisselbeker. ‘Jullie kunnen allemaal heel trots zijn op jezelf. Ik denk dat dit festival gaat uitgroeien tot een groot succes. De basisscholen die niet meegedaan hebben, zullen veel spijt krijgen”, aldus Anny Ketelaars. Samen met Karel de Beer en Wim Glorius vormde zij de jury. Het project is vanuit de Stichting Tilburgse Taol getrokken door Anneke Pulskens en de bestuursleden Will Smits en Tim van der Avoird. De laatste roemde de samenwerking met Factorium Tilburg. Het festival werd gepresenteerd door Kees Verbunt, vice-voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol. Hij stak de loftrompet over de leerkrachten die hard gewerkt hebben aan het succes van het eerste festival voor Tilburgse dialectliedjes
Comments