Over Kènderkwèèk

Kènderkwèèk is de Tilburgse dialectliedjeswedstrijd voor basisscholen die elk jaar door de Stichting Tilburgse Taol en Factorium Podiumkunsten georganiseerd wordt. Scholen die aan de wedstrijd meedoen krijgen de beschikking over lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes, een les waarin aandacht is voor erfgoed en dialect en mogen meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het tegen elkaar opnemen.

Lesmateriaal
De scholen die aan de wedstrijd meedoen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal waarmee ze in hun onderwijs aandacht kunnen besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed en met de leerlingen een aantal liedjes kunnen instuderen. In het lesmateriaal zijn niet alleen een twintigtal liedjes opgenomen, waarvan zowel de tekst als de muziek beschikbaar is, maar wordt ook ingegaan op de achtergrond van de liedjes en van het Tilburgs dialect. 
Alle liedjes in het lesmateriaal staan ook op een CD, zodat leerlingen de liedjes kunnen horen. Om het zingen te oefenen is er ook een karaoke-versie van de CD.
Voor docenten is ook een docentenhandleiding beschikbaar met informatie over hoe het lesmateriaal gebruikt kan worden.
Het materiaal is ontwikkeld door de Stichting Tilburgse Taol (voor wat betreft het dialect en achtergronden), Stadsmuseum Tilburg (erfgoed) en Factorium Podiumkunsten (waar het gaat om de liedjes en het ontwikkelen van het lesmateriaal).

Begeleiding bij het instuderen en de achtergrond van de liedjes
Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen van de liedjes. Per school is er voor maximaal twee lessen van 45 minuten ondersteuning beschikbaar. Ook wordt er vanuit de Stichting Tilburgse Taol per school een les georganiseerd waarin er aandacht is voor erfgoed en dialect. De meeste van deze erfgoedlessen vinden plaats op locatie. Het gaat dan ondermeer om een rondleiding door de Spoorzone, de Piushaven of het Trappistenklooster of een bezoek aan Tilburg University. 

Afsluitend festival
Met behulp van het lesmateriaal en de ondersteunende lessen werken de scholen toe naar een afsluitend festival waarop elke school twee dialectliedjes ten gehore zal brengen. Dit festival vindt dit jaar plaats in de Theaterzaal van het Factorium in Tilburg op woensdag. De liedjes worden beoordeeld door een deskundige jury, die de school die de dialectliedjes het beste brengt tot winnaar zal uitroepen. Daarbij wordt gelet op uitspraak van het dialect, zangkwaliteit en presentatie. 

Deelname aan Kènderkwèèk
Per school kan er één groep of koorklas meedoen aan Kènderkwèèk. We hebben plaats voor maximaal 35 leerlingen per school. De kosten voor het hele pakket is 100 euro per school. Interesse in deelname kan kenbaar gemaakt worden via info@kenderkweek.nl 
Ċ
NIET IN-GEBRUIK,
4 nov 2014 02:35
Comments