Kènderkwèèk - Tilburgse liedjes voor basisscholen

Kènderkwèèk is de naam van de Tilburgse dialectliedjeswedstrijd die elk jaar door de Stichting Tilburgse Taol en Factorium Podiumkunsten georganiseerd wordt.Festival Kènderkwèèk kon in 2020 en 2021 vanwege de corona maatregelen niet doorgaan. 
Ook in 2022 kan het festival daardoor niet georganiseerd worden.

Het spijt ons jullie te moeten mededelen dat ook in 2022 het Festival Kènderkwèèk GEEN doorgang kan vinden.
Er zijn op dit moment nog steeds grote onzekerheden met betrekking tot de corona maatregelen waardoor de voorbereidingen, die met het festival verband houden, nog niet uitgevoerd kunnen worden.
Ook op de scholen zelf kunnen de activiteiten met betrekking tot de voorbereiding op het festival in het gedrang komen, bijvoorbeeld door eventuele lesachterstanden, personeelsgebrek, ondersteuning van ouders en natuurlijk de eigen eindejaar activiteiten.
 
Daarom hebben wij begin februari 2022 dit besluit genomen.
 
Wel zullen wij -net als vorig jaar (zie hieronder)- na de zomervakantie weer een kinderboekenweeklied in de Tilburgse taol presenteren. Het kan weer vrij gebruikt worden door alle basisscholen en gaat natuurlijk over het thema ‘gi-ga groen’. Aan het einde van dit schooljaar volgt meer informatie hierover.                                    -----------------------------------------------------------------

KINDERBOEKENWEEK 2021

Beste leerkrachten / directie,

Afgelopen donderdag ging het lied 'Wè wilde laoter wòrre' in première op de Inspiratieavond voor de Kinderboekenweek. Tijdens de workshops zongen de aanwezige leerkrachten het lied al flink mee.
Via deze link naar de Factorium website kan het gratis gedownload worden:

https://www.factorium.nl/actueel/nieuws/kinderboekenweek-we-wilde-laoter-worre


Als het gedownloade zip-bestand wordt uitgepakt verschijnt er een aantal geluidsbestanden (met en zonder zang), de bladmuziek, een werkboekje met de tekst (ook de vertaling) en twee opdrachten. 

Stuur dit bericht gerust door naar zoveel mogelijk collega's. Het lied is vooral geschikt voor de bovenbouwgroepen 6, 7 en 8.


Op dezelfde webpagina staat ook meer informatie over het reguliere Kènderkwèèk festival dat plaatsvindt op woensdagochtend 13 april 2022 in de Factoriumzaal. Vanaf begin februari werken de deelnemende scholen aan twee dialectliedjes die op 13 april worden uitgevoerd. De kosten bedragen 100 euro en hiervoor krijg je het materiaal van de twee liedjes, twee muzieklessen (verzorgd door Factorium Cultuurmakers), een erfgoedles op een locatie die te maken heeft met één van beide liedjes (verzorgd door de Stichting Tilburgse Taol) en deelname aan de festivalochtend op 13 april. Inschrijven kan rechtstreeks via een e-mail naar: theo@kenderkweek.nl

Wij wensen jullie een fijne kinderboekenweek toe. Als je 'Wè wilde laoter wòrre' gaat gebruiken, zouden we het leuk vinden wanneer je in een reactie je ervaringen met het lied met ons wilt delen.

Groeten, namens de organisatie van Kènderkwèèk,

Harry Swinkels


--------------------------------------------------------------


Berkeloo opnieuw winnaar van Kènderkwèèk 2019

De winnende school, Berkeloo, met op de achterste rij: presentator Aal, wethouder Dusschooten
en presentator Oma (foto: Johan van der Gouw)

Hoewel de uitslag zelden zo nipt was, ging voor het tweede jaar op een rij basisschool Berkeloo uit Berkel-Enschot met de felbegeerde wisselbokaal van Kènderkwèèk aan de haal. Het was de (0)13e editie van Kènderkwèèk en wethouder Oscar Dusschooten was verguld dat hij bij die speciale gelegenheid de wisselbeker mocht uitreiken. Klik hier voor het fotoverslag van Kènderkwèèk 2019.


Twee nieuwe liedjes voor Kènderkwèèk
Er werden tijdens het afsluitende festival 2019 twee nieuwe liedjes gezongen worden. Het eerste lied is een lied over de Tilburgse stadsbeiaard: Fèfteg klòkke.Het tweede lied gaat over 150 jaar muziekonderwijs in Tilburg en is ter gelegenheid van het jubileum van Factorium. Luister naar een flard van het lied over de beiaard...

  
Vijf scholen deden mee aan Kènderkwèèk 2019
Het gaat om BS Meander, SBO Noorderlicht, OBS De Blaak, Westerwel (alle uit Tilburg) en Berkeloo (Berkel-Enschot). Het afsluitende festival vond plaats op woensdagochtend 10 april 2019. Vanaf begin februari ontvingen scholen het lesmateriaal om liedjes in te studeren. Ook vonden vanaf dat moment de muzieklessen, verzorgd door Factorium Podiumkunsten, en een erfgoedles, verzorgd door de Stichting Tilburgse Taol, plaats.

Stadsbeiaardier speelt liedjes van Kènderkwèèk op klokkenspel
De Stichting Tilburgse Taol bestond dat jaar 25 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum speelde stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven op 3 november 2018 een aantal Tilburgse liekes op de beiaard van de Heikese kerk. Onder de liedjes waren ook drie liedjes van Kènderkwèèk: De Trappiste, Twee keere Willem Tweej en Pirke. De liedjes zoals ze gespeeld werden op het klokkenspel zijn op deze pagina terug te luisteren.

Berkeloo wint 12e editie van Kènderkwèèk
Het niveau was ongekend hoog dit jaar, zei de jury. Maar er toch kon maar één school de winnaar zijn. En dat werd Berkeloo. Lees hier het verslag over Kènderkwèèk 2018.

Foto: Elke Martin


Filmpje!

Beeldpraat maakte een mooie impressie van de jubileumeditie van Kènderkwèèk op 15 april 2016. Beleef het festival zelf!


Kènderkwèèk wordt in 2019 mede mogelijk gemaakt door de Tilburgse beiaard, gemeente Tilburg en Erfgoed Tilburg.