Berkeloo wint ook dertiende editie van Kènderkwèèk

De winnaar van 2018 werd ook de winnaar van 2019: basisschool Berkeloo. De overwinning was nipt, maar verdiend: volgens de jury zong Berkeloo het meest constant de twee liedjes en beheersten de leerlingen ook het dialect goed. Meander, SBO Noorderlicht, OBS De Blaak en Westerwel (alle uit Tilburg) legden het af tegen de enige school uit een 'buitengewest', Berkeloo (Berkel-Enschot).

Hieronder een fotoverslag van de hand van Johan van der Gouw. De toelichtende teksten zijn van de hand van Tim van der Avoird.

 

Winnaar Berkeloo met de wisselbokaal. Op de achtergrond staan presentatoren Oma & Aal en wethouder Oscar Dusschooten, die de prijsuitreiking (de 'Oscar-uitreiking') deed.

 

Oma & Aal hadden geregeld dat koningin Maxima de opening van Kènderkwèèk 2019 zou verrichten. Helaas belde de vorstin vlak voor de opening af, omdat een aantal Tilburgse delicatessen niet goed gevallen waren...

 

Gelukkig bleken de leerkrachten van de deelnemende scholen bereid om als stand-in voor de koningin te fungeren. Het zingen van de openingstune van Kènderkwèèk bleek voor de vier dames en één heer nog best lastig...

 

De leerlingen lieten horen wel bijzonder goed bij stem te zijn en bovendien heel erg tekstvast. Noorderlicht beet het spits af met het zingen van een ode aan Pirke, de held van onze stad.

 

Berkeloo trad als tweede school op. Bij het lied over Tilburg University droegen ze afstudeerhoeden die op het einde de lucht in gingen (zie de winnaarsfoto). Hierboven een foto genomen tijdens het zingen van hun tweede lied Et allerirste bèùte.
 

Westerwel zong een lied over de bibliotheek, Hieperdebieb, waarbij natuurlijk boeken niet op het podium mochten ontbreken. Het tweede lied speelde een thuiswedstrijd: Bij Factorium daor kundet allemòl leere.

 
 

In de pauze vermaakten de leerlingen zich in de foyer bij Factorium.
 

OBS De Blaak bezong als eerste lied al deinend de vele ontwikkelingen in de Piushaven.

 

Hun tweede lied was een nieuw lied, waarin de stadsbeiaard van Tilburg bezongen werd: Fèfteg klòkke (onzen beiaard).
 

Basisschool Meander sloot het festival af en zong onder andere een lied over Kessels Muziekinstrumenten Tilburg. Zelfgemaakte muziekinstrumenten als attributen konden natuurlijk niet ontbreken.
 

In de tijd die de jury nodig had om te bepalen wie de winnaar van Kènderkwèèk 2019 zou worden, speelden de scholen een woordenspel met reusachtige kubussen. Ze moesten op basis van Nederlandse woorden proberen woorden neer te leggen die in correct Tilburgs gespeld waren. Toch wel lastig en dan vooral die accenten...

 

Wethouder Oscar Dusschooten van de gemeente Tilburg kwam de wisselbeker uitreiken aan de winnende school. Hij gaf in een korte toespraak aan hoe belangrijk hij het vindt dat leerlingen ook enige kennis van het dialect, de taal van de stad waarin ze wonen, hebben.


Kènderkwèèk werd in 2019 mede mogelijk gemaakt door de Tilburgse beiaard, gemeente Tilburg en Erfgoed Tilburg.